← Back to overview
← Tillbaka till översikt
← Tilbake til oversikt
Tips & Trends

De hetaste e-handelstrenderna för 2022

February 2, 2022
payment with watch
Även om det känns som att hela världen har stått stilla under pandemin, kan man samtidigt se hur den teknologiska utvecklingen fått racerfart. 

Denna utveckling kommer att för alltid förändra vårt sätt att handla på – både på nätet och i butik. Fler betalningsmetoder, självbetjäning och elektroniska kvitton är några av de saker som kommer under 2022. Här är några trender konsumenter måste vara uppmärksamma på, och som vi som jobbar med betallösningar redan planerar för. 

1. Betala med (nästan) vad som helst

Idag är det obligatoriskt med en token-funktion på alla terminaler (ett system där kortnumret byts ut mot en slumpmässig teckenföljd), något som lägger till rätta för framväxt och användning av många olika betalningssätt. Redan nu ser vi att mobilepay och blippfunktion breder ut sig mer och mer. IoT (Internet of Things) och bärbar teknologi som smartklockor erbjuder också nya, mer effektiva och friktionsfria betalningar.

Användningen av de traditionella kortterminalerna kommer sannolikt att försvinna så småningom, medan klockor, mobiltelefoner och armband utrustade med NFC-chip eller QR-generator kommer att vara den vanligaste betalningsformen. I framtiden kommer det att vara möjligt att handla från flera leverantörer samtidigt via nya plattformar och marknadsplatser. Det blir nästan inga restriktioner och början på denna framtid är 2022.

IoT (Internet of Things) och bärbar teknologi som smartklockor erbjuder också nya, mer effektiva och friktionsfria betalningar.
IoT (Internet of Things) och bärbar teknologi som smartklockor erbjuder också nya, mer effektiva och friktionsfria betalningar.


2. Marknadsplatser och plattformar får en enklare kundresa

Föreställ dig att du ska resa från a till b. Du går in i en app och bokar hela resan, som består av både buss, tåg och taxi. Det är enkelt att beställa och du betalar allt samtidigt. En enklare kundresa ska man leta länge efter. Dessa lösningar är redan utvecklade och vissa aktörer kan därför erbjuda vad som känns som framtiden. Genom att utveckla densamma kundresan för betalningslösningar, det som kallas Split Payment, får fler leverantörer möjlighet att samarbeta. En lösning för ett bättre betalningsflöde och beräkning av utbetalning - en enklare kundresa för alla helt enkelt.

3. Slipp kön med självbetjäning

Här i Sverige har vi länge legat i framkant när det kommer till självbetjäningskassor. Bland annat lanserade IKEA kassor med självbetjäning redan 2009. Fler och fler aktörer följer nu efter; från din lokala korvmoj, till stora etablerade dagligvarukedjor. Detta kan både göra handeln mer effektiv för kunden och verka kostnadsbesparande för företaget i fråga. De anställda i dessa affärsverksamheter kan i stället fokusera på andra uppgifter och göra den överordnade köpupplevelsen bättre för kunden.

Under 2022 kommer vi att se en stark tillväxt av den här typen av betalningslösningar (så det är lika bra att ställa sig i självbetjäningskön nästa gång du är i affären).

 

4. Den ultimata självbetjäningen

En annan trend som kommer att få mycket uppmärksamhet framöver är möjligheten att handla i butiker utan någon form av kassasystem. Betalning sker per telefon och du kommer att kunna skanna varorna själv eller bara skanna in dig i butiken. Amazon har till exempel lanserat flera kontantfria butiker ute i världen. Det enda köparen behöver göra är att skanna sig in i butiken via sin telefon, ta de varor man vill ha, skanna ut ur butiken – och då betalas varorna automatiskt. I Sverige satsar Pressbyrån på ett liknande system som de kallar Pressbyrån Go, där du handlar i en obemannad butik med hjälp av en app.

Men de ultimata självbetjäningslösningarna slutar inte där. Inom kort tid kommer vi att kunna handla via QR-koder på annonsaffischen vid busshållplatsen, eller kanske med en kod på baksidan av sätet framför dig i taxin?

5. Alla kvitton på ett ställe

De flesta tackar nej till kvitton eftersom man inte behöver dem… helt till dess att man faktiskt gör det. E-kvitton är något som konsumenter har efterfrågat länge. Varför kunde vi inte ha en lösning som var utformad så att varje gång vi handlade, fick vi automatiskt kvitton skickat till oss? Det är ett praktiskt och översiktligt sätt att hantera sina kvitton. 

Digitala kvitton är dessutom att föredra framför papperskvitton, då de senare innehåller den farliga kemikalien Bisfenol, som har kopplats till negativa hälsoeffekter. Under 2022 kommer vi alla att ha möjlighet att registrera oss för automatiska e-kvitton.

Under 2022 kommer vi alla att ha möjlighet att registrera oss för automatiska e-kvitton.
Under 2022 kommer vi alla att ha möjlighet att registrera oss för automatiska e-kvitton.


6. En ny upplevelse av online shopping

Även näthandeln kan förvänta stora ändringar i år. Flera webbplatser han redan lanserat eller jobbar med att lansera mer personifierade shoppingupplevelser. Tonvikten läggs på enkel åtkomst till dina favoritprodukter, recensioner och rekommendationer. Detta leder till att man inte bara handlar, men bygger sin identitet på olika hemsidor. Med hjälp av ”min sida”-funktioner och “hjärtat innehåll” kan man få ett skräddarsytt flöde med relevanta artiklar, nyheter och erbjudanden. Vi kan också förvänta oss fler betalningsalternativ med mer flexibla kassalösningar, där kunden själv väljer hur hen vill betala.

Det är inte svårt att se att framtidens handel kommer bli spännande och att det redan i 2022 är viktigt att följa med på innovativa nya trender. För framtidens handelslösningar är kanske redan här.

Se hvor enkelt du kommer i gang med Dintero

Dintero er din seriøst enkle "one-stop"-plattform for digitale betalinger. Kom i gang allerede i dag eller les mer om vår betalingsløsning Dintero Checkout.

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero

Dintero är din seriöst enkla "one-stop"-plattform för digitala betalningar. Kom igång redan idag eller läs mer om vår betalningslösning Dinero Checkout.

Getting started with Dintero is seriously simple!

Dintero is your seriously simple "one-stop" platform for digital payments. Get started today or learn more about our payment solution Dintero Checkout.