5 tips til din nettbutikk - oppnå organisk vekst gjennom søkemotoroptimalisering (SEO)

January 31, 2022
Som ny- eller veletablert nettbutikk kan det være utfordrende å få budsjettet til å gå opp, særlig hvis markedsføringen tar en stor del av kaken. Men hva om vi fortalte deg at eksponering mot dine relevante målgrupper ikke trenger å være kostbart?

Søkemotoroptimalisering, eller SEO, er et sett med teknikker og strategier som du kan bruke for å styrke din nettbutikk sitt innhold opp mot søkemotorens algoritmer.

Hvorfor er dette viktig?

Kort fortalt: Når dine potensielle kunder utfører søk på nett vil god SEO bringe nettbutikken opp i de organiske, ikke-betalte søkeresultatene. Du får dermed økt trafikk og bedre eksponeringer for dine produkter og tjenester. I denne artikkelen får du fem gode tips til hvordan du helt selv kan oppnå økt eksponering og god organisk vekst for din nettside.

Tips #1 - Kartlegg din målgruppe ved å stille de rette spørsmålene.

Første steg mot en godt optimalisert nettbutikk er å kjenne sin kundegruppe. SEO er målrettet arbeid mot en spesifikk demografi, og for å kunne utføre dette arbeidet må du vite hvem det er som har størst sjans for å søke etter ditt innhold – og mer spesifikt: Nøyaktig hvilke fraser og ord de bruker i sine søk. Mer om dette i tips #2.

Ofte er det slik at det du vil rangere for ikke alltid samsvarer med det kundene dine søker etter. Derfor er det viktig å stille de rette spørsmålene før man begynner arbeidet med SEO på sin nettside:

Hva slags produkter søker brukere etter? Hvem er din relevante kundegruppe? Hvilke ord, spørsmål og fraser bruker de? Hvor er dine kundegrupper lokalisert – innenlands eller utenlands – eller begge deler? Hvordan kan du skreddersy ditt innhold slik at din nettbutikk imøtekommer hele kundesegmentets søkevaner?

Tips #2 – Finn de rette nøkkelordene

Nøkkelord er de ordene og frasene dine potensielle kunder bruker når de søker etter innhold. Dermed er det også de nøkkelordene du bør vektlegge over hele din nettside.

Hensikten med SEO, i alle fall når det kommer til nøkkelord, er å helt bevisst rette nettbutikkens innhold mot disse relevante nøkkelordene.

Det finnes mange gode verktøy for å kartlegge relevante nøkkelord, som for eksempel Google Søkeordplanleggeren. Her får man verdifull innsikt inn i nøkkelordenes trafikk og popularitet. De nøkkelordene med høy trafikk betyr også høy konkurranse – så om du nettopp starter med SEO kan det være lurt å velge noen nøkkelord hvor du har sjans til å konkurrere.

Google Keyword Planner – et hendig verktøy for å kartlegge relevante nøkkelord for sin nettside.

Tips #3 – Optimaliser i alle ledd

SEO handler ikke bare om å nå ut til kundene. Det handler også om internt arbeid på din nettbutikk. Her bør du optimalisere i alle ledd – URL-lenker, titler, beskrivelser, bilder, video og filstørrelser – alt dette bør optimaliseres til det ytterste slik at nettsiden rangerer godt hos Google.

Legg også inn relevante nøkkelord i brødtekst, titler og alternativ bildetekst. Dette gjør det enkelt for Googles robot å finne frem i hierarkiet!

Dersom du vil lese mer om hvordan du optimaliserer nettsiden og mer avanserte teknikker, her finner du en lengre artikkel om søkemotoroptimalisering.

Tips #4 – Bygg lenker både internt og eksternt

Intern lenkebygging

God intern lenking vil bidra til at man klikker seg videre inn på nettsiden. Et viktig grep du kan gjøre med det samme er derfor å lenke internt mellom nettbutikkens forskjellige sider.

Eksempelvis kan du linke til «lignende produkter» på hver produktside. Det samme gjelder blogginnlegg og artikler: Lenk alltid til relevant innhold. Dette skaper et solid nettverk av lenker på tvers av nettsiden – ikke bare for Google sin algoritme, men også for brukeren som får en intuitiv og strukturert opplevelse når de besøker nettbutikken.

Ekstern lenkebygging

Ekstern lenkebygging handler om at andre nettsider lenker tilbake til deg gjennom koblinger. Disse koblingene er et svært viktig moment for Google sin algoritme, da det styrker din nettsides autoritet. Det at andre aktører lenker tilbake til din nettside er en form for kvalitetsstempel som forteller Google at du publiserer godt og relevant innhold.

Husk at kvalitet og god brukeropplevelse alltid kommer først. Hvis dine potensielle kunder opplever innholdet som påtrengende og masete vil det virke mot sin hensikt. God ekstern lenkebygging er derfor best utført med omhu og en god strategi i bakhånd. Gjesteinnlegg av høy kvalitet hos relevante aktører er en fin måte for deg å nå ut til din kundegruppe på.

Tips #5 – Skaler ditt innhold

Du må også huske at innholdet på nettsiden vil bli vist på et bredt spekter av digitale flater. Derfor er det viktig at brukerne i ditt kundesegment blir møtt med en behagelig brukervennlighet, uavhengig av plattformen de bruker.

Mobile first er en strategi som går ut på å først utvikle nettsiden for mobile enheter, for så å skalere opp for andre plattformer. En stor og voksende andel av all netthandel foregår via mobile enheter, og derfor bør du nå ut til denne kundegruppen først.


Bygg videre fra mobil og skaler opp til andre plattformer som tablet, bærbar PC og desktop. Google elsker responsivt web-design! Google ser på mange aspekter av nettsiden din, slik som hvor lenge en bruker er inne på nettsiden og hvor mange ulike sider de besøker, noe som er gode indikatorer på en godt bygd nettside og relevant for brukeren.

Google elsker responsivt web-design

Kom i gang i dag

Søkemotoroptimalisering er noe alle nettbutikker burde ha i verktøykassen for langsiktig vekst – men bør aldri ta styringen over innholdet.

Husk: du skriver til mennesker, ikke roboter. Kultiver en voksende kundebase ved å kontinuerlig publisere relevant og verdifullt innhold på din nettside, og legg til rette for troverdig og engasjerende interaksjon med dine kunder.

Et godt tips er å prøve seg frem med forskjellige strategier. Da kan du overvåke resultatene og gjøre mer av det du ser at har en god virkning.

Last ned gratis SEO-sjekkliste

Det er mye som inngår i SEO-arbeid, men følger du denne SEO-sjekklisten vil du kunne få et forsprang foran dine konkurrenter.