Seks handelstrender for 2022 du må vite om

February 2, 2022
Den teknologiske innovasjonen har ikke stoppet opp selv om det i mange sammenhenger føles som om verden har stått litt stille etter at koronaen kom inn i våre liv. 

Utviklingen kommer til å forandre måte vi handler – både på nett og i butikk. Flere betalingsmåter, selvbetjening og elektroniske kvitteringer er noe av det som kommer i 2022. Her følger noen trender forbrukere må forholde seg til, og som vi som jobber med betalingsløsninger allerede planlegger for.

1. Betal med (nesten) hva som helst

Per i dag er det obligatorisk med token-funksjon på alle terminaler, og dette vil åpenbart gi en vekst i bruken av alternative betalingsmåter.

Allerede i dag ser vi at mobilpay og tæpping blir mer og mer utbredt. Internet of Things (IoT) og såkalte wearables muliggjør en mer effektiv og friksjonsfri betalingsflyt.

Bruken av de tradisjonelle betalingsterminalene vil antagelig forsvinne etterhvert, mens klokke, mobiltelefon eller armbånd utstyrt med NFC-brikke eller QR-generator, vil bli den vanligste betalingsformen.

I fremtiden vil det være mulig å handle fra flere tilbydere via nye plattformer og markedsplasser. Det vil nesten ikke finnes begrensinger. Og begynnelsen på denne fremtiden er 2022.

2. Markedsplasser og plattformer med enklere kundereise

Tenk deg til at du skal reise fra a til b. Du går inn i en app og bestiller hele reisen som både består av buss, tog og taxi. Bestilling er enkelt og du betaler ett beløp. En enklere kundereisen skal man lete lenge etter.

Disse løsningene er her allerede, og enkelte aktører i tilbyr noe som ligner på fremtiden. Ved å utarbeide disse løsningene, som kalles Split Payment, ytterligere gir det ulike leverandører mulighet til å samarbeide. En løsning for bedre betalingsflyt, kalkulering av utbetaling og enklere kundereise for alle.

3. Slipp kø med selvbetjening 

Sverige har i lang tid ligget i forkant når det gjelder selvbetjente kasser. Blant annet lanserte IKEA «selvbetjening» allerede i 2009. I Norge har det vært en rask utvikling de seneste å blant annet hos forskjellige hamburger-kjeder, dagligvare og nå nylig Vinmonopolet.

Denne type av selvbetjening kan gjøre handelen mer effektiv for kunden, samtidig som det er kostnadsbesparende for det aktuelle selskapet. De ansatte i disse virksomhetene kanfokusere på andre oppgaver, og den totale handleopplevelsen kan lett bli bedre for kunden.

I 2022 vil vi få en sterk vekst i denne type selvbetjente betalingsløsninger. Det er like greit å vende seg til og stille seg i den køen når du er på butikken.

4. Den ultimate selvbetjening

En annen trend som vil få mye oppmerksomhet framover, er den at det gis mulighet til å handle i butikker uten noen form for kassasystem – man vil kunne skanne varene selv, og betalingen skjer via telefonen.

Det finnes allerede flere måter å utføre dette på. For eksempel er det enkelte Coop Obs!-butikker hvor man benytter telefonen både til å skanne varene og betale. Amazon har lansert flere kassaløse butikker. Det eneste den som handler trenger å gjøre er å skanne seg inn i butikken via telefonen sin, ta varene man vil ha, skanne seg ut av butikken – og så betales varene automatisk.

Men de ultimate selvbetjeningsløsningene slutter ikke der. Om kort tid vil vi kunne handle via QR-koder på reklameplakaten på bussholdeplassen. Eller kanskje en kode på seteryggen foran deg i taxien? 

5. Alle kvitteringer på et sted

De fleste sier nei til kvitteringer fordi det sjeldent er behov for dem – helt til det faktisk er det.

E-kvitteringer er noe som forbrukere har etterspurt i lang tid. Hvorfor kunne vi ikke hatt en løsning som var slik at hver gang vi handlet fikk vi kvitteringer tilsendt? Det er en praktisk og oversiktlig måte å samle sine kvitteringer.

Online-kvitteringer er også å foretrekke framfor papirkvitteringer ettersom disse inneholder det farlige kjemikalet Bisfenol, som er blitt knyttet til negative helseeffekter. I 2022 vil vi alle få muligheten til å signere opp for automatiske e-kvitteringer. 


6. En ny opplevelse av netthandel

Selv for netthandel kan vi se en stor endring dette året. Flere nettsider har allerede iverksatt eller jobber for å få en enda mer personlig kjøpsopplevelse. Det legges vekt på lett tilgang til favorittprodukter, anmeldelser og anbefalte produkter.

Dette fører til at man bygger sin egen identitet på forskjellige sider. Ved hjelp av en «min side» funksjon kan man også få skreddersydd innhold av relevante artikler, forskning og tilbud.

Flere betalingsmuligheter er også noe vi kan vente oss. Med fleksible checkout-løsninger får vi som kunder frihet til å bestemme hvordan vi skal betale. 

Som en skjønner blir framtidens handel spennende, og allerede i 2022 er det grunn til å spane inn nye, interessante trender. Fremtidens handelsløsninger er her allerede.