Fjerner 350-kronersgrensen. Slik blir de nye reglene for utenlandsk handel

May 20, 2020
I forbindelse med en undersøkelse nylig publisert av Statistisk Sentralbyrå (SSB) ser vi at handel med kort i utenlandske butikker har nesten femdoblet seg siden 2010. Det er ikke til å legge skjul på at vi nordmenn elsker å kjøpe duppeditter og andre ting på nett, og ofte er det billigere å handle i de utenlandske nettbutikkene. Og dette reflekteres i tallene fra SSB. ‍

"Totalt brukte nordmenn 128 milliarder kroner med kort på nettet i 2018. Omtrent halvparten av dette beløpet (60,1 milliarder kroner) la vi igjen i utenlandske nettbutikker.” (Kilde)

Utenlandsk handel tar halvparten av markedet i Norge, noe som mange mener er en av grunnene til at vi i det siste har sett flere norske aktører gå dukken. Nå skal regjeringen “slå et slag” for norsk handel og fjerner blant annet 350-kronersgrensen, noe som vil si at man nå må betale både moms og toll fra første krone på varer fra utlandet. Dette betyr at det skal bli dyrere å handle hos utenlandske aktører og dermed skapes like konkurransevilkår for norske og internasjonale aktører.

Fjernes i to trinn:
  1. Fra 01.01.2020 må man betale moms og toll på alle næringsmidler fra første krone. Det vil si mat, godteri, brus, helsekost eller andre kosttilskudd, proteinpulver, krydder eller te. Avhengig av varen, kan det også bli lagt på særavgifter. Avgiftene blir ilagt når varene har ankommet Norge.
  2. Fra og med 01.04.2020 vil innføringen for alle øvrige varer tre i kraft. Men for klesbransjen har det blitt gjort et unntak på tekstiler. Her vil det fra 01.04.2020 være et fritak fra toll på alle ordre under 3000 kr. (inkludert frakt og forsikring).
Den utenlandske nettbutikken skal betale inn moms på varer under 3000

I forbindelse med de nye reglene vil det bli opprettet et nytt system for registrering og rapportering fra utenlandske butikker for beregning og betaling av moms på varer under 3000 kr.  Det er noe usikkert enda om nettbutikkene er pliktig til å MVA-registrere seg eller ikke. Men dersom butikken ikke er momsregistrert kan kjøperen risikere å betale fortollingsgebyr til fraktselskapet når pakken overleveres.

Vi ser at det kan bli noe forvirring rundt merverdiavgiften og usikkerhet rundt hvilke nettbutikker som er momsregistrert eller ikke. Vi er nysgjerrige på hvordan dette vil bli løst – eller ikke løst?

Vi har laget et regneeksempel på hva det vil koste å handle et “billig” produkt fra en momsregistrert forhandler og en som ikke er registrert. I eksemplet under bruker vi postens pris for “fortolling pr. oppdrag når Posten fortoller for deg (varesendinger – import/eksport)” til 299 kr.

Det er derfor opp til forbrukeren å sjekke om den utenlandske butikken er momsregistrert i Norge.

Utdrag fra tollsatsene:

  • *Bukse 10,7  %
  • *Genser / t-skjorte 10,7  %
  • *Jakker 10,7  %
  • *Skjorter og bluser 10,7  %
  • *Babyklær 5,6 %
  • *Badetøy 5,6 %
  • *Skjerf, sjal, slips 5,6 %
  • Bil- og motorsykkeldeler 0 %
  • Kjøkkenutstyr 0 %
  • Klokker 0 %
  • Kosmetikk 0 %
  • Skinnklær 0 %
  • Sko og støvler 0 %

*Tollsats fritatt på varer under NOK 3000,- inkl frakt og forsikring

Vi har også laget et eksempel på hvordan et kjøp vil se ut for en ordre under og over 3000 kr fra en klesforhandler. Vi har tatt utgangspunkt i et kjøp av en jakke med en tollsats på 10,7% fra en butikk som er momsregistrert.

Klesbransjen får ikke de samme fordelene som resten av norsk handelsnæring

Argumentet fra regjeringen er at tiltaket skal skape like konkurransevilkår for norsk og utenlandsk handel. Fjerning av 350-kronersgrensen vil forhåpentligvis gagne forhandlere som nå vil få mer rettferdig konkurranse mot utenlandske nettbutikker på varer med lav pris. Dette vil nødvendigvis ikke lønne seg for forbrukerne som nå må betale høyere pris på varer de ellers kunne bestille billigere fra utlandet.

MEN, selv om de nye reglene er et skritt i riktig retning for norsk handel, er det et skritt tilbake for klesbransjen.

Det vil for klesbransjen, kanskje bli oppfattet som litt “urettferdig” at internasjonale nettbutikker kan vinne på denne lovendringen. De som har en MVA-registrert nettbutikk får muligheten til å selge varer til en lavere margin enn sine norske konkurrenter. Altså må norske nettbutikker betale 10,7% mer for varene enn de utenlandske.

Hva syntes du om de nye reglene? Tror du disse tiltakene vil være med på å støtte opp de norske forhandlerne og gjøre at forbrukerne heller velger å handle i Norge?