5 tips till din webbshop – uppnå organisk växt genom sökmotoroptimering (SEO)

February 1, 2022
Det vara utmanande att få din budget att gå ihop både som ny och väletablerad webbshop, speciellt om marknadsföring äter en stor del av kakan. Men vad skulle du säga om vi sa till dig att exponering mot dina relevanta målgrupper inte alls behöver vara kostsamt?

Sökmotoroptimering, eller SEO, är ett sett med tekniker och strategier som du kan använda för att stärka din webbshops innehåll mot en sökmotors algoritmer.

Varför är SEO viktigt?

Kort uppsummerat: När dina potentiella kunder genomför ett sök på nätet kommer god SEO att lyfta upp webbshoppen i de organiske, icke-betalda sökresultaten.

Du kommer därmed för mer trafik och bättre exponering för dina produkter och tjänster. I den här artikeln får du fem goda tips till hur du helt själv kan uppnå ökad exponering och bra organisk växt för din hemsida.

Tips #1 – Kartlägg din målgrupp genom att ställa de riktiga frågorna

Att känna sin kundgrupp är det första steget mot en väl optimerad webbshop. SEO är målinriktad arbete in mot en specifik demografi. För att kunna utföra detta arbete behöver du veta vem som troligast söker efter ditt innehåll – och mer specifikt: Exakt vilka fraser och ord de använder i sina sökningar. Mer om detta i tips #2.

Det är ofta så att det du vill ranka efter inte alltid stämmer överens med det dina kunder söker på. Därför är det viktigt att ställa de rätta frågorna innan du påbörjar arbetet med SEO på din webbplats:

Vilken typ av produkter letar användarna efter? Vem är din relevanta kundgrupp? Vilka ord, frågor och fraser använder de? Var finns dina kunder - inrikes eller utomlands - eller båda delar? Hur kan du skräddarsy ditt innehåll så att din webbshop tillmötesgår hela kundsegmentets sökvanor?


Tips #2 – Hitta riktiga nyckelord

Nyckelord är de ord och fraser dina potensiella kunder använder när de letar och söker efter innehåll. Därför ska du lägga vikt vid de nyckelordenöverallt på din hemsida.

Syftet med SEO, i alla fall när det kommer till nyckelord, är att medvetet forma sidans innehåll efter just de orden.

Det finns många bra verktyg för att kartlägga relevanta nyckelord, till exempel Googles sökordsplanerare. Här får du värdefull insikt om trafik och popularitet knutet till nyckelorden.

Hög trafik betyder träffande, men också stor konkurrens – så har du precis börjat med SEO är det smart att välja nyckelord som du har möjlighet att konkurrera om.

Google Keyword Planner – ett praktiskt verktyg för att kartlägga relevanta sökord för din hemsida.
Google Keyword Planner – ett praktiskt verktyg för att kartlägga relevanta sökord för din hemsida.

Tips # 3 – Optimera på alla nivåer

SEO handlar inte bara om att nå dina kunder, men också internt arbete i din nätbutik. Här bör du optimera, där optimeras kan. Se över URL-länkar, titlar, beskrivningar, bilder, videor och filstorlekar. Ju bättre summan av alla små ändringar är, desto bättre presterar webbplatsen hos Google. 

Ange även relevanta nyckelord i brödtext, titlar och alternativa bildtexter. Detta gör det enkelt för Googles robot att hitta i hierarkin! Vill du läsa mer om hur du kan optimera hemsidan och mer avancerade tekniker rekommenderar vi vår längre artikel om sökmotoroptimering.‍Tips #4 – Bygg ett nätverk av länkar, både internt och externt


Internt länkbyggande

Bra interna länkar för till att man klickar sig vidare inne på en hemsida. Börja därför arbetet med att länka internt mellan de olika sidorna på din webbplats. Man kan till exempel länka till ”liknande produkter” på alla produktsidor och göra det samma mellan blogginlägg.

Länka alltid till ställen med relevanta kopplingar eller där du kan ”lära mer” för att skapa en solid struktur på din webbplats – inte bara för Googles algoritm, men också för användaren som får en bra upplevelse med gott flyt i din webbshop. 


Externt länkbyggande

Att bygga länkar externt sker genom att andra hemsidor länkar tillbaka till dig genom en hyperkoppling. Dessa länkar är betydelsefulla för Googles algoritm, eftersom den stärker auktoriteten för din webbplats.

Att andra aktörer länkar tillbaka till din hemsida är en form av kvalitetsstämpel, som talar om för Google att du publicerar bra och relevant innehåll.

Kom ihåg att kvalitet och en god användarupplevelse (UX) alltid kommer först. Om dina potentiella kunder tycker att innehållet är påträngande och tjatigt kommer det att fungera emot sitt syfte. Bra externt länkbyggande görs därför bäst med en genomarbetad strategi i åtanke och med omsorg.

Högkvalitativa gästinlägg från relevanta aktörer är också ett bra sätt för dig att nå ut till din kundgrupp.

Tips #5 – Skala upp ditt innehåll

‍Kom ihåg att innehållet på din hemsida kommer att visas på en rad olika enheter. Därför är det viktigt att användarna i ditt kundsegment möts av en god användarvänlighet, oavsett om de kommer från mobil, platta eller laptop.


Mobile first är en strategi som innebär att man utvecklar sin webbplats för mobila enheter först, för att sedan skala upp till andra plattformar. En stor och växande andel av all näthandeln sker via mobila enheter och därför bör du först nå ut till denna kundgrupp. Bygg på mobil och skala upp till andra plattformar som surfplatta, laptop och stationär dator.


Google älskar responsiv webbdesign och analyserar ett flertal aspekter av din webbplats; som hur länge en användare har varit inne på hemsidan och hur många olika sidor de besöker - då detta är bra indikatorer på en välbyggd webbplats med innehåll som är relevant för användaren. 


Kom i gång med SEO idag

Sökmotoroptimering är något alla webbshoppar borde ha i sin verktygslåda för långsiktig tillväxt, men det ska aldrig bli viktigare än själva innehållet. 

Kom ihåg: Du skriver till människor, inte till robotar. Kultivera en växande kundbas genom att kontinuerligt publicera relevant och värdefullt innehåll på din webbplats, och lägg till rätta för en trovärdig och engagerande interaktion med dina kunder.

Genom att sätta upp din webbshop baserat på tipsen i den här artikeln kommer du att kunna få ett försprång gentemot dina konkurrenter. Prova olika strategier, då kan du följa med på resultaten och göra mer av det du ser som har bra effekt.

Börja arbeta med SEO idag och gör du det rätt så du kommer att se en stabil organisk ökning av besökare över tid.

Kontakta sälj

Vill du veta mer om våra tjänster?

Fyll i dina uppgifter, så kontaktar vi dig.